tren
tren

Dubai Ülke Rehberi

Dubai Ülke Rehberi

Dubai Gezilecek Yerler

Mall of Emirates

Resmi adı Dubai Emirliği olan ülke Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan 7 emirlikten biri ve en tanınanıdır. 1980’lerden sonra hızlı bir büyüme trendi yakalayan ülke günümüzde dünyanın en zengin ülkelerinden biri olup en önemli turizm merkezlerindendir.

Dubai’nin en çok dikkat çeken özelliği ülkenin bir alışveriş cenneti olmasıdır. Bunda vergilerin düşük olması en önemli etken olmakla beraber, ülkede dünyanın her köşesinden her türlü, özellikle lüks, ürünler bulunabilmektedir. Mall of Emirates alışveriş yapmak isteyenlerin Dubai’de ilk ziyaret ettiği yerlerden biridir. Alışveriş merkezinin içinde sürekli -4 derece de tutulan bir kayak alanı bulunmaktadır. Ayrıca imparator penguenlerin bulunduğu bir bölümde ziyarete açıktır.

Dubai’nin en bilinen yerleri arasında 2022 itibariyle dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa ilk sırada gelmektedir. 2010’da tamamlanan ve 829 metre 80 santim yüksekliğe sahip binanın 124. katında ziyaretçiler için ayrılmış seyir alanı bulunmaktadır. Seyir katı bütün şehri ve çevresini tepeden görmeye olanak vermektedir. Akşam saatlerinde şehir ışıklarıyla güzelleşen Dubai’yi ölümsüzleştirmek isteyen fotoğrafçılar tarafından da ziyaret edilen Burj Khalifa’ya kalabalığa yakalanmamak için hafta içi ve önceden bilet alarak çıkılması tavsiye edilmektedir.

Dubai Akvaryumu şehrin bir diğer mutlaka görülmesi gereken noktalarından biridir. Dünyanın en büyük akvaryumlarından biri olan Dubai Akvaryumu 140’tan fazla türe ev sahipliği yapmaktadır. Şeffaf tünellerle dolaşılabilen akvaryum balıklara dokunma mesafesine kadar yaklaşılabilmesine izin vermektedir.

Palmiye Adaları projesi kapsamında denizde inşa edilen palmiye ağacı şeklindeki yaşam alanı dünyanın en zenginleri tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Daha sonra bu projeye 2 palmiye ağacı eklense de bunlar tamamlanmıştır. Bu üç adaya “The World” adı verilen ve dünya haritası şeklinde yapılan bir proje daha eklenmiştir. Bu proje de şu anda askıya alınmıştır. Ancak bitirilen adalarda televizyon programları gibi çeşitli projeler gerçekleştirilmektedir.

Dubai Creek Park Dubai’deki bir diğer önemli noktadır. İçinde barındırdığı Yunus Parkının yanı sıra birçok alışveriş ve dinlenme fırsatı da sunmaktadır. Denize açılan kanal kenarında bulunan alan her yaştan bireyin sabahtan akşama kadar keyifli vakit geçirebilmesi amacıyla düzenlenmiştir ve ülkedeki en büyük ikinci parktır.

Yöresel Yemekleri

Shawarma

Dubai köklü bir kültürü olan bir ülke olsa da son 50 yılda yaşadığı hızlı gelişme ile ülkeye gelen çok sayıda yabancının taşıdığı kültürel farklılıklarla tanışmıştır. Ülkenin mutfağı da bundan etkilenmiştir. Ülkede Ortadoğu, Uzak Doğu, Afrika, İtalya, Meksika ve ülkemize ait birçok yemek geniş kitlelerce tüketilmekte hatta yerel lezzet olarak kabul edilmektedir. Ülkemizin sevilen lezzetleri künefe “knafeh” veya “kunafa” ismiyle, döner ise “shawarma” ismiyle Dubai’de bulunabilmektedir.

Dubai’nin yerel lezzetlerinden bizim ağız tadımıza en çok uyanlardan biri keşkek’i andıran tarifi ile Al Haress’tir. Esas olarak kilden yapılma kapta pişirilen buğdaydan yapılan yemeğin içine et ve çeşitli baharatlar katılarak tamamlanır. Genellikle özel günlerde servis edilen Al Haress’in görüntüsü de yulaf ezmesini andırmaktadır.

Dubai’nin en çok sevilen tatlılarından biri olan Luqaimat ülkemizdeki lokmaya benzemektedir. Hamur toplarının derin yağda kızartılmasından sonra üzerine bal veya hurma şerbeti dökülmesiyle servis edilir. Pirinç pilavı ve genellikle tavuk eti ile hazırlanan Qoozi, içine üzüm, badem ve çeşitli baharatlar eklenerek servis edilmektedir. Kuzu eti kullanılan şekli “Ghuzi” veya “Khuzi” olarak da anılmaktadır.

Al Machboos soğan, et, pirinç ve limon kullanılarak hazırlanan bir ana yemektir. İsteğe göre farklı baharatlarla tatlandırılabilir. Daha ziyade kahvaltılarda tercih edilen Manousheh pizza-lahmacun benzeri bir yemektir. Hamurun üzerine konan yeşillik, domates, peynir gibi malzemelerle pişirilen manousheh istenildiği takdirde kıyma veya parça etli olarak da hazırlanabilmektedir.

Deve eti Dubai’de en çok tüketilen et türlerinden biridir. Ülkenin iklimine kolay uyum sağlayamayan inek ve benzeri hayvanların azlığından dolayı deve eti hem tek başına hem de birçok yemeğin içinde kullanılmaktadır. Arap kültüründe de önemli bir yeri olan deve eti, özellikle önemli misafirlere ve özel günlerde servis edilen bir yemek türüdür.

Yakın Komşusu olan Umman rehberi için tıklayınız.

Tarihi Yerleri

Dubai Müzesi

Bölgenin tarihi çok eskiye dayansa da bölgede sürekli insan yerleşiminin 7. yüzyıl civarında başladığı düşünülmektedir. Dubai ilk kez 1095 yılında yazılı kaynaklarda yer almış, 1590 yılında Venedikli tüccar Gasparo Balbi “Dibai” ismindeki bir bölgede toplanan incilerin kalitesinden söz etmiştir.

Günümüzde Dubai’de hala ayakta bulunan en eski bina Al Fahidi Kalesidir. 1787 yılında inşa edilen bina bugün Dubai Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede bölgede bulunan arkeolojik kalıntılar sergilenmektedir. Ayrıca yapı ve Dubai’nin tarihi ile ilgili bilgiler verilmektedir. Müzede farklı zaman dilimlerinde kullanılan tekne, askeri araçlar ve silahlar ile birçok alet de sergilenmektedir.

Eski Dubai’de denilen Bastakia veya Al Fahidi bölgesi, Dubai’nin 19.yüzyıldaki durumunun zamanda dondurulmuş hali gibidir. Turistik bölge olarak hizmet veren bu bölgede çeşitli sergi salonları, kafeler ve çeşitli dükkânlar hizmet vermektedir.

Para Birimi

Dubai Dirhemi

Dubai’nin resmi para birimi dirhemdir. Dirhemin kısaltması uluslararası piyasalarda DH veya DHS olarak kullanılır ve 1 dirhem, 100 filse eşittir. Ülkemizde Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi için AED kısaltması kullanılır ve ülkemizde işleme açıktır. Birçok döviz bürosundan veya bankadan Türk Lirası ve Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi değişimi yapılabilmektedir.

Banknot olarak 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 ve 1000 dirhemler piyasada bulunmaktadır. Filslerin tamamı madeni para biçimdedir. 1, 5, 10, 25, 50 fils ve 1 dirhemlik madeni paralar kullanımdadır.

Ekonomisi

Dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden biri olan Dubai ekonomisi petrol ve turizme dayanmaktadır. Ekonomik olarak kullanılabilir petrol rezervlerini 20 yıl içerisinde tüketeceği tahmin edilen ülkede turizm ve ticarete önemli yatırımlar yapılmaktadır. Ayrıca açılan serbest bölgeler aracılığı ile bölgede bir lojistik ve ticaret merkezi olmayı amaçlayan ülke özellikle teknoloji alanında faaliyetler yürüten şirketlerin ülkesinde ofisler açmaları için de cazip imkanlar sunmaktadır. Dünyadaki en büyük limanlardan biri olan Jebel Ali Port ile bu alanda önemli bir adım atan ülke emlak satışı konusunda da çok önemli projeler geliştirmektedir.

Ülke Palmiye Adaları projeleri gibi dev projelere para yatırarak hem satılabilecek hem de turizmi canlandıracak alanlar yaratmaya çalışmaktadır. Dünyanın en pahalı otellerinden Burj Al Arab ve Burj Khalifa bu amaçla yapılan diğer yapılardır.

Başkenti ve Bilinen Diğer Şehirleri

Dubai Emirliğinin başkenti Dubai’dir. Emirliğe bağlı diğer şehirler Al Lisaili, Al Awir, Hatta ve Jebel Ali’dir. Şehirler arasında otobüsle veya metro ile ulaşım oldukça hızlı ve kolaydır.

Vatandaşların Gelir Kaynakları

Dubai’de yaşayanların önemli bir kısmı diğer ülkelerden çeşitli işler için gelen yabancılardır. Bunlardan Pakistan, İran, Hindistan gibi ülkelerden gelenler çoğunlukla asgari ücret ile inşaat ve taşıma gibi beden ağırlıklı işlerde çalışmaktadırlar. Üniversite derecesine sahip kalifiye yabancılar ise mühendislik, mimarlık gibi özellikle yapı projelerinde önemli görevler almaktadırlar. Sıradan Dubai vatandaşları genel olarak hizmet sektöründe ve devlet kurumlarında görev almaktadırlar.

Ülkeye giren yabancı para miktarı çok yüksek olduğundan dolayı ülkede çok çok düşük vergi oranları uygulanmakta, bu da en düşük maaşla çalışan vatandaşların bile refah bir biçimde hayatlarına devam edebilmelerini sağlamaktadır.

Vize Bilgisi

Dubai’yi ziyaret etmek isteyenler eğer bordo (umumi) pasaporta sahiplerse vize almaları gerekmektedir. Ülke vize vermek için seyahat sigortasını zorunlu tutmaktadır. Normal durumlarda vize işlemlerinin sonuçlanması 1-3 gün arasında sürmektedir. Daha önce Dubai veya başka bir ülkede vize ihlali veya benzeri bir davranışta bulunmamış herkes Dubai’den rahatlıkla vize alabilmektedir. Seyahatten 1 hafta önce vize işlemlerine başlanmış olması tavsiye edilmektedir.

Yeşil, gri (hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaport sahipleri vize almadan ülkede 90 gün kalabilmektedirler.

Konaklama

Lükse ve alışverişe odaklanmış bir şehir olan Dubai’de 6 hatta 7 yıldızlı otellerde konaklamak mümkündür. Bunlar dışında dünya çapında konaklama hizmeti veren otel zincirlerinin de birçok şubesi Dubai’de müşterilerini ağırlamaktadır. Ülkenin birçok noktasında birçok 4 ve 5 yıldızlı otel bulunmakla beraber, Dubai’nin merkezinden biraz uzaklaşıldığı zaman bütçe odaklı 2 ve 3 yıldızlı oteller bulunabilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik uluslararası nakliyat hizmetinin doğru adresidir.