YEŞİL LOJİSTİK NEDİR?
Konu Detayları
Yeşil Lojistik Nedir? Yeşil Lojistik; lojistik alanındaki faaliyetlerin, çevreye vereceği zararı en aza indirmek için gerçekleştirilen uygulamalar bütününe verilen isimdir.
5 milyon yaşındaki dünyamız insanoğlunun doğaya verdiği zararlar nedeniyle özellikle son yüzyılda hayli yıprandı. Bunun geç de olsa farkına varan insanlar zararın neresinden dönülürse kardır düsturundan hareketle belli başlı önlemleri almaya başladı.
Lojistik sektörünün çevreye verdiği zararı inkar edemeyen lojistikçiler de hem sektörlerini hem de çevreyi dolayısıyla insanlığı korumaya aldılar. Bunun adına da yeşil lojistik dendi.
En az, lojistik’in kendisi kadar geniş olan yeşil lojistik konusunu ana hatları ile bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.
YEŞİL LOJİSTİK NE DEMEK?
Yeşil lojistik yukarıda da söylediğimiz gibi sınırları hayli geniş bir konudur.
İçinde lojistik şirketlerinin dağıtım aşamasında yarattığı emisyonların azaltılmasından tutun da kullanılan depolama alanlarının çevreye duyarlı olmasına kadar uzanan uygulamalar vardır. Enerji tüketimini en aza indirmek, doğal kaynakları olabildiğince az tüketmek, sera gazı salınımını azaltmak gibi eylemleri içinde barındırır.
Kısaca lojistik sektörünün çevreye verdiği zararı ortadan kaldırmak ya da en az indirmek için devreye alınan uygulama ya da önlemler bütünü olarak tanımlanabilir.
Lojistik nedir? Detaylar için tıklayınız.
Şirketlerin yeşil lojistik adına en basitten daha komplike olarak yapabilecekleri bir sürü eylem vardır. Kağıt kullanımını ortadan kaldırmak da yeşil lojistik faaliyetler içine girer, karayolu ulaşımı ve fosil yakıt kullanmak yerine deniz ya da demiryolu ulaşımını tercih etmek de, daha çevreci araç filosu oluşturmak da, çevre dostu ambalajlamaya geçmek de, enerjiden tasarruf edecek önlemleri almak da…
Sadece örnek olarak verdiğimiz bu uygulamalar kaynakların daha rantabl kullanılarak doğanın tahrip edilmesinin önüne geçer. Atık yönetimi ile daha az atık çıkarmak ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmak da yeşil lojistik’in gerekleri arasında yer alır.
Doğayı ve insanlığı koruma vizyonuyla hareket etme kararında olan her lojistik şirketinin kapsamlı bir yeşil lojistik programı devreye alması gerekmektedir. Bu program çevreye olduğu kadar şirketlere de sayısız fayda sağlayacak, uzun vadede maliyetlerin azalmasını beraberine getirecektir.
YEŞİL LOJİSTİĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Sıra hemen herkesin merak ettiği “yeşil lojistik ne işe yarar” sorusunu cevaplamaya geldi.
Parsiyel nedir? Öğrenmek için hemen tıklayınız.
Yeşil lojistik çevrenin ve doğanın daha az tahrip edilmesini ve korunmasını sağlarken, yeşil lojistikçi unvanını alan şirketlere fayda sunar. Yeşil lojistik uygulamaları ile sağlanan faydaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür. Ancak burada sadece belli başlı ve görünür faydalardan söz ettiğimizi de belirtmekte fayda vardır. Yeşil lojistik’in uzun vadede ülke ekonomileri üzerinde bile olumlu etkileri vardır.
- Fosil yakıtların daha az kullanılması sayesinde sera gazı salınımı azalır. Bu da daha sağlıklı bir çevre ve doğa oluşmasına destek olur.
- Kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlar.
- Enerji tasarrufu sağlar.
- Geri dönüştürülebilir malzeme kullanımını artırır.
- Maliyetler azalırken, gelirin artmasını sağlar.
- Daha az atık üretilmesini sağlar.
YEŞİL LOJİSTİK UYGULAMALARI
Yeşil lojistik uygulamaları açık bırakılan ışığı kapatmak gibi çok basit birkaç uygulama ile başlar daha komplike olarak devam eder.
Bir lojistik firmasında daha az harcanan su da yeşil lojistik uygulamasıdır, daha çevreci yakıt ve araç kullanmak da…
Bu uygulamaların bazılarına örnek vermek gerekirse şöyle sıralayabiliriz:
- Rüzgar, güneş gibi doğa dostu enerji sistemleri kullanmak.
- Üretim ve nakliye aşamasında daha çevreci araç ve yakıt kullanmak.
- Sera gazı salınımını artıran karayolu taşımasından ziyade daha çevreci olan deniz ve demiryoluna yönelmek. Entegre ulaşım sistemlerini devreye almak.
- Gürültü seviyesini en aza indirmek.
- Teknolojiden faydalanarak kağıt kullanımını azaltmak.
- Üretim ve paketlemede geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmak.
- Düşük adetli taşımalar yerine daha büyük gruplar halinde taşıma yaparak daha az iş gücü, enerji ve yakıt harcamak.
Yeşil lojistik uygulamalarının hem üreticiye hem lojistiği sağlayan şirketlere hem de tüketicilere pek çok açıdan faydası vardır. Uzun vadede ülke ekonomilerine bile yansıyacak etkileri olacaktır. Ancak bu konunun aynı zamanda bir ülke politikası olarak da belirlenmesi gerekmektedir.
Çünkü fosil yakıtlara bağımlılık, karayolu taşımasının hala pek çok yerde tek ulaşım kanalı olması, şehir içi dağıtımların kent trafiğine olumsuz etkisi gibi düşünülmesi ve karar alınması gereken pek çok nokta vardır. Hatta kimi zaman karar alma mekanizması olarak devletin zorlayıcılığının gerektiğini bile söyleyebiliriz.
Uzun lafın kısasına gelirsek, yeşil lojistik uygulamaları son derece kapsamlı olan ve günden günde de genişleyen bir konudur ve sonu da yoktur.