SRC NEDİR?
Konu Detayları
SRC belgesi nedir, nereden alınır, alma şartları nelerdir, fiyatı nedir, alınmazsa ne olur. Bu soruların cevapları ticari yolcu ve yük taşıma işinde çalışan ya da çalışmak isteyenleri yakından ilgilendirmektedir. Bu belgesi olmayan bir kişi ticari amaçlı araç kullanmaz dolayısıyla yük ve yolcu taşıması yapılamaz. SRC Belgesi bu açıdan ehliyet kadar önemli ve gerekli bir belgedir.
SRC BELGESİ NEDİR?
Konu ticari amaçla yük ve yolcu taşıma amaçlı araç kullanmak olunca SRC nedir sorusunun biraz daha detaylı şekilde yanıtlamak gerekir.
SRC belgesi, ehliyeti olan ve ticari amaçlı araç kullanmak isteyen kişilere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, sınava girmek için gerekli tüm şartları sağlayan kişilere, 3’er aylık dönemler halinde yapılan sınavlarla verilen bir belgedir.
Bakanlığın belirlemiş olduğu kriterlere göre 25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet alan kişiler kursa ve sınava girmeden de SRC belgesi alma hakkına sahiptir. Bu tarihten sonra ehliyet alanlar ise, kursta eğitim aldıktan sonra, sınavlarda başarılı olurlarsa SRC alabilir.
SRC almak isteyenler öncelikle yetkili bir eğitim kurumuna başvuru yapmalıdır. Başvuru E-Devlet üzerinden yapılabilir.
Sınav öncesinde eğitim kurumlarında yurtiçi taşımacılık için 28 saat, uluslararası taşımacılık için ise sürücüler 32 saat eğitim alınmalıdır.
5 çeşit SRC belgesi vardır. SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4 ve SRC 5 olmak belgelerinin her biri yapılan işin türüne göre konumlandırılmıştır.
SRC Belgesi Çeşitleri
SRC 1 Belgesi: Uluslararası taşımacılık yapan firmaların sürücülerinin sahip olması gereken belgedir. Belge yoksa sınırlardan geçiş mümkün olmayacaktır
SRC 2 Belgesi: Yurt için yolcu taşımacılığı yapan firmaların sürücülerinin sahip olması gereken belgedir. Otobüs şoförleri, servis taşımacılığı yapan sürücüler mutlaka almalıdır.
Ancak, SRC 1 belgesi sahipleri SRC 2’ye otomatikman sahip olmuş kabul edilirler. Yani SRC 1 sahibi bir sürücü TIR’ın yanı sıra ticari amaçla otobüs kullanma hakkına da sahiptir. SRC 1 alanların SRC 2 için yeninde sınava girmesine gerek yoktur.
SRC 3 Belgesi: Uluslararası yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken belge türüdür.
SRC 4 Belgesi: Yurt için yük, eşya ve kargo taşıması yapacak kişilerin sahip olması gereken belgedir. Burada da SRC 3’ü olan bir kişinin SRC 4 için sınava girmesine gerek yoktur. SRC 3 aynı görevi görmektedir.
SRC3 belgesine sahip olan kişi bu belgesiyle hem yurt içinde hem de yurt dışında eşya ve kargo taşımacılığı yapabilir.
SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşımacılığı yapan tüm sürücülerin ayrıca almaları gereken belgedir. Bu belgede taşımanın yurt içi mi yurt dışı mı olduğu önemli değildir. ADR taşıması yapacak her sürücü SRC 5’e sahip olmalıdır.
SRC belgesi teorik sınavlarında öğretim programlarına uygun en az 40, en çok 50 soru sorulur. Bugüne kadar yapılan sınavlarda hep 40 soru sorulmuştur. 50 soruya çıkıldığı pek de görülmemiştir.
Soruların cevapları test usulü, çoktan seçmeli olarak verilmektedir.
Uygulamalı sınavlar ise 3 veya 5 uygulamalı soru vardır. Burada da gelenek 3 soru sorulmasıdır.
Teorik sınavda sorulara yanıt veren bir kişi 100 üzerinden 70 alırsa uygulamalı sınava girmeye hak kazanır. Teorik sınavın sonucu açıklandıktan sonra aynı gün kursiyerler uygulamalı sınava da alınır ve bu sınavda da başarılı olurlarsa SRC belgesi almaya hak kazanmış olurlar. Uygulamalı sınavda başarılı olmak için soruların yarıdan fazlasına doğru cevap vermiş olmak gerekir. 3 soru sorulmuşsa 2 soru doğru yanıtlanmış olmalıdır.
Eğer uygulamalı sınavda başarısız olunmuşsa kursiyerin bu sınava 3 kere daha girme hakkı vardır.
Takograf nedir? Detaylar için tıklayınız!
SRC NASIL ALINIR? NEREDEN ALINIR?
Sınavda başarılı olan kursiyerler istenilen evrakları tamamladıktan sonra ücreti de ödeyip e-Devlet üzerinden evraklarının çıktılarını alabiliyorlar.
SRC belgesi için gerekli evraklar ise şunlardır:
- 2 adet 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf,
- Türk vatandaşları için T.C Kimlik fotokopisi,
- Yabancı vatandaşlar için pasaport fotokopisi,
- Ehliyet fotokopisi ve diploma fotokopisidir.
SRC almak için en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Öte yandan 65 yaşından büyük kişiler SRC için başvuru yapamazlar.
SRC FİYATI NEDİR?
SRC Fiyatı ne kadar? SRC Belgesi almak için devam edilmesi gereken kurs ve sınavların ücretleri yaşanılan illere ve SRC’nin türüne göre değişiklik gösterir.
2021 – 2022 Yıllarında Ortalama kurs fiyatları ise aşağıdaki gibidir:
- SRC 1- 1.400,00 TL.
- SRC 2- 1.260,00 TL.
- SRC 3- 1.435,00 TL.
- SRC 4- 1.260,00 TL.
- SRC 5- 900 TL.
Bu ücretler dışında ayrıca SRC kart ücreti masrafı da bulunmaktadır. 2022 yılı için SRC belgesi sınav harcı 130 TL öderken, 42 TL de kart ücreti söz konusudur.
SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 mesleki yeterlilik belgeleri bir kere ve süresiz olarak alınmaktadır. Yani bu masraflar bir kere yapılacaktır.