tren
tren

ETGB Nedir?

ETGB Nedir?

ETGB Nedir Ve Ne İşe Yarar?

ETGB nedir, hangi durumlarda, kimin tarafından düzenlenir, sunduğu avantajlar nelerdir, süreçleri nasıl işler sorularının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Bu yazımızda mikro ihracat işleminin en önemli aşaması olan ETGB ile ilgili hayati öneme sahip soruların cevaplarını vereceğiz.

ETGB ne demek sorusunun en kısa cevabı “ihracat veya ithalat yapılırken taşıma operatörleri tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyan” şeklinde verilebilir.

Mikro ihracat yapılırken düzenlenir.

Mikro ihracat ise 300 kg ve 15 bin Euro limitine kadar yapılan ihracatlardır.

E-Lojistik Nedir? Hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız.

Mikro ihracat sadece kat-i ve satış amaçlı ihraç ürünlerinin gönderilebileceği bir satış yönetimidir. Tamire giden eşya, hariçte işleme, fuara geçici çıkış gibi ihracatlar kapsam dışındadır.

Mikro ihracat gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için:

  • Dolaylı Temsil Yetki Belgesi
  • İş Emri (Mikro İhracat Gönderi Bilgi Formu)
  • Maliye onaylı faturanın aslı,
  • Yurtdışı için Türkçe faturayla tutarlı İngilizce fatura gereklidir.

Ürünler gerekli bu belgelerle birlikte lojistik şirketine teslim edilir ve en hızlı ihracat böylelikle yapılmış olur.

ETGB ile yapılan ihracatta genellikle tekstil ürünleri, elektronik, oto yedek parçaları, tekstil aksesuarları ve ev tekstili, düğme, fermuar, püskül, etiket, matbaa, broşür ve katalog gönderimleri gerçekleştirilir. Bu yöntemle züccaciye ve mutfak eşyaları ayrıca bardak, çatal, kaşık gibi ürünler de kolaylıkla ihraç edilir. Bu açıdan daha minimal düzeyde ihracat yapanlara hitap eden bir yöntemdir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu beyannameyi sadece express taşıma yapan firmaların düzenleme hak ve yetkilerinin olmasıdır. Gümrük müşavirlerinin bu beyannameyi düzenleme yetkisi yoktur. Ayrıca ihracat ya da ithalat yapan kişi ya da kurum da kendisi bu beyannameyi düzenleyemez.

 ETGB’NİN SUNDUĞU AVANTAJLAR NELERDİR?

ETGB ihracatçı ya da ithalatçıya pek çok avantaj sunar. Bu avantajlar şöyledir:

  • Evrak kolaylığı en önemli avantajdır. Bu da zaman tasarrufunu beraberinde getirir. Bu aynı zamanda çevreci olmasını da sağlamaktadır. Kağıt kullanımı en az iner. Bu sayede daha küçük çapta ithalat ve ihracat yapan kişi veya işletmeler paradan da tasarruf edebilirler. Gümrük müşaviri ücreti ödemek zorunda kalmazlar.
  • Alıcılar ürünlere en hızlı şekilde ulaşır.
  • Gümrük sürecini kolaylaştırarak yine zamanın iyi şekilde kullanılmasını sağlar.
  • Gönderinin ne zaman yapılacağı önemsizleşir. Hafta sonu bile gönderim yapılabilir.
  • İhracatçı birliği onayına gerek duymaz.
  • KDV iadesi almayı sağlar. ETGB kapsamında ihracat yapanların KDV iadesinden yararlanabilmesi için, eşyanın GTİP numarası ile vergi numarasını mutlaka doğru vermesi gerekmektedir.
  • Beyanname arşivine basılı kağıt olarak ihtiyaç duyulmaz. Bu bilgiler internette hatta bulutta saklanmaktadır.

ETGB SÜREÇLERİ NASIL İŞLER?

ETGB süreci mikro ihracat yapacak kişi ya da kurumun taşımayı yapacak lojistik firmasına başvurusu ile başlar. Müşteri gerekli belgeleri taşımacı firmaya ulaştırır.

Müşterinden gelen belgelere göre ETGB formu doldurulur ve yeniden müşteriye gönderilir. Bu arada taşımacı firma işlemin beyanını elektronik ortamda gerçekleştirir. Bu işlem geleneksel gümrük işlemlerine göre “Işık Hızı”ndadır.

Beyanın gerçekleşmesi sonunda ETGB bilgileri yine dijital ortamda gönderici firma ya da kişiye gönderilir.

Gönderimi yapanlar ellerindeki bu bilgilerle KDV iadesi için başvuru yapabilirler. 

Yukarıda da söyledik ETGB’de işlemlerin hepsi dijital olduğu için beklemek, engelle karşılaşmak gibi durumlar söz konusu değildir. İşlem olabildiğinde hızlı ve kolaydır. Bu nedenle de son yıllarda çokça tercih edilen bir ihracat yöntemi olmuştur.

ETGB ile gönderilen ürünlerin gümrük işlemleri, İstanbul Havalimanı Gümrük Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürlüğü, Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü ve Muratbey Gümrük Müdürlüğü ile Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Mersin Gümrük Müdürlüğünde yapılabilir.

Bu yöntem Türkiye’de 2012 yılından bugüne kullanılmakta, özellikle KOBİ’lerin ithalat ve ihracat yapmasını kolaylaştırmaktadır.  

ETGB Merak Edilen S.S.S.

ETGB Nedir?

ETGB Nedir, ne demek? ETGB ne demek? sorusunun en kısa cevabı “ihracat veya ithalat yapılırken taşıma operatörleri tarafından elektronik ortamda düzenlenen bir beyan” şeklinde verilebilir. Mikro ihracat yapılırken düzenlenir. Mikro ihracat ise 300 kg ve 15 bin Euro limitine kadar yapılan ihracatlardır.

Whatsapp
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik uluslararası nakliyat hizmetinin doğru adresidir.