Kuveyt Gezilecek Yerler
Konu Detayları
Kuveyt ülkesinin resmi ismi Kuveyt Devleti olarak bilinir. Arap Yarımadası’nın Kuzeydoğu Bölgesi’nde yer alan bir ülkedir. Basra Körfezi’nin kıyısına konumlandırılmıştır. Suudi Arabistan ve Irak gibi ülkelerin ortasında yer alır; her birine komşu olma niteliğindedir. Ülkenin adı ise Arapça dilinde su kenarında bulunan kale manasına gelen akwat sözcüğünden gelir. Nüfusu 3 milyondur. Antik Yunanlar, bölgeye ilk yerleşen topluluk olmuştur. Bu durum, milattan önce dördüncü yüzyılda gerçekleşmiştir. Kuveyt ülkesinin tarihi yerlerini ve yöresel lezzetlerini gelin hep beraber tanıyalım. İşte detaylar…
Suudi Arabistan Rehberi hakkında bilgiler için tıklayınız.
Yöresel Yemekleri
Kuveyt’e yolunuz düşerse geziye başlamadan evvel muhteşem yöresel lezzetleri bir deneyin deriz. Başlangıcı marag adlı yemekle yapabilirsiniz. Marag, Hint mutfağına aittir ve en güzel hali de Kuveyt’te yenir. Bu yemek, kuzu eti ve türlü baharatlarla hazırlanır. Herkesçe de afiyetle tüketilmektedir.
Kuwaiti Biryani ise Afrika ve Orta Doğu’da da bulunan bir yemektir. Kuruyemiş ve baharatlarla hazırlanan pilavın üzerine bütün halde yerleştirilen tavuktan oluşur ve son derece lezzetlidir. Doyurucu olduğu için akşam yemeği olarak da tüketilebilir. Harees ise Arap Yarımadası’nın bilinen en leziz yemeklerindendir. İri taneli buğdayların püre formuna getirilmesi ile hazırlanır. Orta kısmına ise erimiş tereyağı eklenir. Bir diğer denenmesi gereken yemek ise Dakos olur.
Dakos, Yunan mutfağından gelmesinin yanında Kuveyt’te de yöresel bir form kazanmıştır. Bu yemek, kızarmış ekmeklerin üzerine dökülen domates sosunun zeytinyağı ve peynir gibi besinlerle bir araya gelmesi neticesinde ortaya çıkar. Son derece lezzetli olan bu yemek aslında çoğu zaman kahvaltılarda tercih edilir. Murabyan yemeği ise deniz mahsullerini tüketmeyi sevenler için vazgeçilmez haldedir.
Pirinç ve karidesle beraber hazırlanan bu lezzeti kesinlikle bir tadın deriz. Kuveyt’i gezerken yemek sonrası tatlı da yiyeyim dediyseniz Gers Ogaily tatlısını bir deneyin! Pastanelerde rahatlıkla bulabileceğiniz bu tatlı bazen kremşantiyle bazen nar ile bazense susamlı biçimde servis edilir. Son derece lezzetli bir kek çeşidi olduğunu ifade edebiliriz. Hafif bir tatlı tercih etmek isteyenler için ideal!
Luqaimat ise kızartılmış hamurların soğuk şerbetle tatlandırıldığı bir hamur tatlısıdır. Ülkemizdeki lokmayla aynı kıvama sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Balah El Sham ise ufak hamur parçalarının kızgın yağda kısa süre kızartılmasıdır. Ülkemizde de sevilen bir tatlıdır; tulumbaya benzer bir görünümü vardır. Ağır tatlıları tüketmeyi sevenler için doğru bir tercih olacaktır.
Tarihi Yerleri
Basra Körfezi’nde yer alan Kobar Adası ile Kuveyt gezi turunuza başlamanız en mantıklısıdır. Bu ada, kumlu bir ada olmasıyla dikkat çeker. On bir hektarlık ufak bir alanda kurulmuştur. Kuveyt’in en tarihi ve turistik bölgelerinden bir tanesi olma özelliğini taşır. Burası mercan resifleri ile çevrelenmiştir. Dalış yapmayı seviyorsanız burayı da çok seveceğinizden eminiz. Çünkü Kobar Adası, dalgıçların en uğrak mekânlarından bir tanesi haline gelmiştir. Ayrıca 1991 senesinde gerçekleşen Körfez Savaşı’nda vefat eden altı Iraklı askerin mezarları da burada yer almaktadır. Mutlaka ziyaret edin deriz.
Kuveyt’e geldiğiniz zaman uğramanız gereken bir diğer durak ise Kuveyt Bilim ve Doğal Tarih Müzesi’dir. Şehrin Abdullah Al-Mübarek adlı caddesinde yer alan bu müze, doğal tarih ögelerinin büyük bir kısmını içermektedir. 1972 senesinden bugüne faal olan bu müze Kuveyt’in bilimsel gelişimi konusunda araştırmaların yapıldığı bir yerdir. Bunun yanı sıra Uluslararası Müzeler Konseyi üyesi halindeki bu müze; tarih kısmı, uzay bölümü, elektronik departmanı, planetaryum, zooloji bölümü ve havacılık departmanı gibi bölümleri ile hizmet sunmaktadır. Kesinlikle gezip görmeniz gereken bir yerdir.
Üçüncü durağınız ise Seif Sarayı olacaktır. Şeyh Mübarek Al Sabah’ın emriyle 1915 senesinde inşa edilen bu saray, Kuveyt’in en özel mimari yapılarından bir tanesi haline gelmiştir. Başkentin merkez kısmında yer alan dikkat çekici saray, Kuveyt turizmine ekstra bir değer katmasıyla bilinir. Bağdatlı usta mimar Şeyh Khazaal’ın yaptığı bu saray, ülkenin siyasi durumlarına ivme kazandırmak için inşa edilmiştir. Duvar kısımları sarı çinilerle bezenen sarayın bahçesi ise peyzaj çalışmalarıyla süslenmiş haldedir. Ülkenin sembol bölgelerinden biri olan yapının saat kulesi de hayli ilgi çekici formdadır.
Bir diğer gezmeniz gereken yer ve aynı zamanda da son durağınız olan Kuveyt Ulusal Müzesi’ne geldi sıra! Kuveyt’in başkentinde merkezi bir bina ile beş binanın toplandığı bir alandan oluşan bu müze, her sene yüz binlerce turist ağırlamaktadır. Kuveyt tarih mirasını görmek adına bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Fransız usta mimar Michel Ecochard aracılığı ile tasarımı yapılan bu müze, eski zamanlarda Kuveyt yaşamına ve gelenek göreneklerine hatta ticari geçmişine değin ögeler içerir. Kuveyt’in gezilecek en güzel yerlerinden biri olan bu ulusal çaplı müzeyi gezmekten büyük keyif alacaksınız.
Para Birimi
Kuveyt ülkesinde kullanılan para birimi Kuveyt Dinarı’dır. Kuveyt Merkez Bankası tarafından dağıtımı düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Dinarın alt birimi ise Fils adıyla bilinir. 1 dinar 1000 tane Fils’e bölünebilir. Kuveyt Dinarı, dünya genelindeki en yüksek değere sahip para birimi olmaktadır.
Ekonomisi (Ticaret Merkezleri)
Kuveyt ülkesi, birçok nedenden ötürü dünya genelindeki en zengin ülke sıralamalarında her daim başlarda yer almaktadır. Genel olarak ülke ekonomisi petrol sektörüne dayanır. GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) düzeninin hemen hemen yüzde ellilik kısmını petrole dayalı sektörler meydana getirir. GSYİH’in %5’lik bir oranına denk gelen imalat sanayisinin önemli bir bölümünde de yine karşımıza petro kimya endüstrisi çıkacaktır.
Başkenti ve Bilinen Diğer Şehirleri
Kuveyt ülkesinin başkenti de Kuveyt’tir. Bilinen pek çok şehri vardır. Her bir şehrinin kendine has özellikleri olduğunu söylemek de mümkündür. Tüm bu kentleri birer birer tam olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bayan
- Abrag Khaitan
- Gilea
- Abu Halifa
- Fintas
- Jabriya
- Fardaws
- Hawalli
- Karim
- Riggah
- Mishref
- Nuzha
- Shuwaikh
Daha birçok şehri bulunan Kuveyt ülkesini mutlaka ziyaret etmeli, farklı kültürlerin bir araya gelişini ve muhteşem kültür sentezini gözlerinizle görmelisiniz.
Vatandaşların Gelir Kaynakları
Kuveyt, Parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Petrol rezervleri açısından dünya genelinde beşinci sıradadır. Bu yüzden de ülkede ihracatın yüzde yüze yakın bir kısmını petrol ticareti oluşturur. Bu da vatandaşların iş ve gelir kaynağının tam olarak hangi sektör olduğunun en önemli kanıtlarından biridir.
Vize Bilgisi
Kuveyt ülkesine gitmek isteyenler Kuveyt Büyükelçiliği ve Kuveyt Konsolosluğu tarafından yetki almış vize başvuru merkezleriyle turizm seyahat acentelerine doğrudan vize başvurusu yapabilir. Sizden istenen birçok farklı belge ve doküman olacaktır; lütfen hiçbir belgenizi eksik ya da yanlış teslim etmeyiniz. Bu şekilde Kuveyt’e gidemez yani vize alamamış olursunuz. Daha dikkatli olmak gerekir.
Konaklama
Kuveyt son derece büyük bir ülkedir ve konaklama açısından sayısız imkana sahiptir. Misafirperver bir ülke olan Kuveyt’te konaklanacak yerlerin tasarımına bile büyük önem verilir. Günümüzde bu ülkede sayısız otel bulunmaktadır. Her bir otel yüksek kalite standartlarını karşılayan niteliktedir. Bunun yanı sıra ufak pansiyonlar ve tatil köyleri de bulunur. Dilediğiniz yeri seçerek erken şekilde rezervasyon yaptırabilirsiniz.