tren
tren

Suudi Arabistan Ülke Rehberi

Suudi Arabistan Ülke Rehberi

Suudi Arabistan Gezilecek Yerler

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Basra Körfezi’nin güneyinde yer alan bir Arap ülkesidir. Ayrıca Arap Yarımadasında bulunan en büyük ülkedir. Suudi Arabistan Orta Doğu’da yer alan birçok ülke gibi gelişmekte ve değişmektedir. Suudi Arabistan’ın yerel halkının yüzde 99 Müslüman olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden burada İslam kültürü yaygındır. Suudi Arabistan’da görülmesi gereken birçok yer ve keşfedilmesi gereken farklı kültürler yer alır. Zaten Mekke ve Medine şehirleri bu ülkede yer aldığı için Suudi Arabistan birçok toplum ve kültür için bir cazibe merkezidir. Şimdi hep birlikte Suudi Arabistan gezilecek yerler listesini, yemek kültürünü, coğrafyasını ve bu ülkenim farklı özelliklerini inceleyelim.

Suudi Arabistan Yöresel Yemekleri

Kabsa yemeği

Yemek yemeyi seviyorsanız ve iştahlı biriyseniz Suudi Arabistan’da kilo alacağınızdan emin olabilirsiniz. Suudi Arabistan birçok kültürden etkilendiğinden dolayı mutfak kültürüne de bu durum yansımıştır. Fasulye, şavarma ve falafel burada en çok tüketilen yiyecekler arasındadır. Bunlara ek olarak Kabsa, Jareesh, Murtabak, Tharid, Laban ve Mamuul bu ülkenin diğer yöresel yemekleri arasındadır. Bir de Arap kahvesi burada çok fazla tüketilmektedir. Ancak acı ve kakule aroması her damağa hitap etmeyebilir.

Suudi Arabistan’daki yemekler genellikle baharatlı ve acıdır. Yemekler burada yer sofrasında ve elle yenir. Yalnız merak etmeyin, yemeklerden önce ve sonra el yıkama adetleri var. Burada tavuk ya da et kemiği ayırmak gibi durumlar haricinde yalnızca sağ elle yemek normal kabul edilir.

Suudi Arabistan Tarihi Yerleri

Suudi Arabistan’da sanatlarını, geleneklerini ve yüzyılları aşan zengin görünümlerini tanımlayan tarihi yerler vardır. Suudi Arabistan bir İslam ülkesidir ve hac vazifesi için ev sahipliği yaptığından manevi değeri büyüktür. Ayrıca geçmişten günümüze kadar birçok tarihi mekanlar ile adından söz ettirmektedir. İşte geçmişin güzelliğini ortaya çıkarmak için ziyaret edebileceğiniz tarihi yerler:

Mekke ve Medine

Mekke ve Medine şehirleri sadece Suudi Arabistan’daki en iyi yerler değil aynı zamanda ülkedeki en önemli tarihi yerlerdir. Mekke ve Medine, yıllardır müminler tarafından milyonlarca kez ziyaret edilen maneviyatı büyük ve zengin kültüre sahip en önemli iki yerdir. Medine, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in mezar yeridir ve aynı zamanda İslam’da Mekke’den sonra ikinci en kutsal şehirdir.

Al Mamak Kalesi

Al Masmak Kalesi Arap ulusunun doğuşuna tanık olan Suudi Arabistan’da en çok ziyaret edilen antik yerler arasındadır. 1902 yılında bu kale Kral Abdülaziz tarafından ele geçirilmiştir ve Riyad şehrinin adeta bir simgesi haline gelmiştir.

Jawatha Camii

Jawatha Camii doğu Arabistan’da inşa edilen bilinen en eski camidir. Jawatha, Hofuf Al-Ahsa’nın kuzeydoğusunda yer alır ve Suudi Arabistan’da ziyaret edilecek en iyi tarihi yerlerden biridir. Medine’de yer alan Mescid-i Nebevî’den sonra Cuma namazının kılındığı ikinci yer olarak bilinmektedir.

El Balad/Eski Cidde

El Balad yedinci yüzyılda kurulmuştur ve keşfedilecek ilginç bir geçmişi vardır. Bir zamanlar ticaret limanı olan bu şehrin aynı zamanda Mekke’ye kaçış noktası olduğu söylenir. Buradaki eski tozlu sokaklar sizi meraklandırabilir hatta sizi hayal kırıklığına uğratmayacak karşı konulmaz bir çekiciliği olduğu da söylenebilir.

Suudi Arabistan Para Birimi

Suudi Arabistan Riyali

Suudi Arabistan, Suudi Riyali’ni (SAR) kullanır. Bir Riyal, 100 halalaya bölünür. Suudilerin banknotları ve madeni paraları vardır ancak madeni paralar çoğunlukla işe yaramaz. Bununla birlikte, bir ve iki riyal madeni para ve bir demet halala yığını ile karşılaşırsanız şaşırmayın derim.

Suudi Arabistan Ekonomisi(Ticaret Merkezleri)

Suudi Arabistan ekonomisi, İngiltere’nin Heritage Foundation Düşünce Kuruluşu tarafından yayınlanan 2013 Ekonomik Özgürlük Endeksi’nde 82. sırada yer alır. Ayrıca Orta Doğu ve Kuzey Afrika dahil 15 ülke arasında sekizinci sıraya yerleşmiştir. Suudi Arabistan genelde ekonomik gücünü petrolden karşılayan bir ülkedir. Petrol ihracatının dışında plastik, metal, inşaat malzemeleri gibi alanlarda ekonomik açıdan güçlüdür.

Jubail Sanayi Şehri krallığın ağır endüstrisinin çoğuna ev sahipliği yapar. Doğu Eyaletinde yer alan şehir, petrokimya ve gübre fabrikalarına, petrol rafinerilerine ve çelik fabrikalarına sahiptir. Yanbu Sanayi Şehri ayrıca büyük ölçekli petrol arıtma ve petrokimya üretimini kolaylaştırır ve Süveyş Kanalı’na yakındır. Bu şehirlerarasında Kral Abdullah Şehri 27 milyar dolarlık lojistik alt yapısı ile en büyük ekonomik ölçekli şehirdir.

Suudi Arabistan Başkenti ve Bilinen Diğer Şehirleri

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad

Riyad, Suudi Arabistan’ın en büyük şehri ve başkentidir. Şehir aynı zamanda Riyad Bölgesi’nin de merkezidir ve Arap Yarımadası’nın ortasında yer alır. Cidde, Orta Doğu’daki en yoğun ikinci ve en büyük ikinci limana sahip şehirdir. Mekke kentinin en büyük şehridir. Hacıların kutsal yolculuklarına başlamaları için ana kapıdır. Mekke ve Medine Hz. Muhammed’in kabrinin bulunması ve hac vazifesi için önemli bir yer vazifesi görmesi nedeniyle Suudi Arabistan’da en bilinen iki şehirdir. Taif kenti Suudi Arabistan deyince akla gelen şehirlerden biridir. Hz. Muhammed 7.yüzyılda bu kenti ziyaret etmiştir.

Suudi Arabistan’da Vatandaşların Gelir Kaynakları

Suudi Arabistan ekonomisine petrol ve ilgili endüstriler hakimdir. Ayrıca ülkede birçok şirket ve sanayi kuruluşları ihracat ve ithalat ile uğraşmaktadır. İhracatın tamamına yakını petrol ve petrol ürünlerinden oluşmaktadır. Başlıca ithalat kalemleri makine ve ulaşım araçları, gıda maddeleri ve hayvanlar ile kimyasallar ve kimyasal ürünlerdir. Başlıca ticaret ortakları Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Japonya’dır ve Birleşik Arap Emirlikleri giderek daha önemli bir ithalat kaynağı haline gelmiştir.

Suudi Arabistan ülkesinde işçilerin yaklaşık beşte üçü, sivil yönetim, savunma, toptan ve perakende satış, konaklama ve turizm dahil olmak üzere hizmetle ilgili mesleklerle uğraşmaktadır. Suudi Arabistan’da tarım ve hayvancılık ile uğraşanlar yok denecek kadar azdır.

Suudi Arabistan Vize Bilgisi

Suudi Arabistan vizesi almak eskiden gerçekten çok zordu. Hacca giden bir Müslüman veya iş için ziyaret eden ya da çalışan bir yönetici değilseniz Suudi Arabistan’a gitmek neredeyse imkansızdı. 2019 yılında yeni e-vize sisteminin devreye girmesiyle her şey değişti. Yeni Suudi Arabistan e-vize sistemi şaşırtıcı derecede kolay hale geldi. Bu ülke için vize almak maksimum 15 dakika sürüyor. Ayrıca 2020 itibariyle 50’den fazla ülkeye Suudi Arabistan’a gitmek için vize veriliyor.

Suudi Arabistan Konaklama

Suudi Arabistan en iyi lüks oteller ve tatil köylerinden, gezginleri şaşırtan en uygun fiyatlı otellere kadar ihtiyacınız olabilecek her şeye sahip bir ülkedir. Orta Doğu’ya giden bir gezginseniz ve Suudi Arabistan’daki en iyi otellerin hangileri olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki oteller sizlere unutulmaz bir konaklama deneyimi vadediyor.

Muhteşem mimarisi ve birinci sınıf iç mekânı ile övünen Vivienda Hotel Villas, Suudi Arabistan’ın başkentinde yer alan lüks bir oteldir. Otel, konukların konforu ve mahremiyeti için tasarlanmış modern villalar sunmaktadır. Ritz Carlton, sizi lüks bir inzivaya davet eden beş yıldızlı bir tesistir. Otel, her biri özen ve konfor anlayışıyla tasarlanmış toplam 492 süit ve misafir odasına sahiptir. Tüm bu otel konaklamalarına ek olarak Suudi Arabistan’da bütçenize göre daha az konforlu bir yer arıyorsanız apart oteller de sizin için alternatif bir tercih olabilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik
Hiper Lojistik uluslararası nakliyat hizmetinin doğru adresidir.