Treyler Ölçüleri (Dorse Ölçüleri)
Konu Detayları
TIR DORSE ÖLÇÜLERİ NE KADAR?
Dorse ya da günümüzdeki adıyla treyler, çekici de denen “TIR”a takılan ve yükün konulduğu açık ya da kapalı olabilen kısımdır. Dorse ölçüleri de bu nedenle önemlidir. Ölçüler dorseye ne kadar yük koyulabileceğini belirler. Büyüklü küçüklü, farklı çeşitleri olan dorselerin ölçülerini bilmek bu açıdan taşımacıların da yük taşıtacakların da bilmesi gereken en önemli konular arasındadır.
Bu yazımızda TIR dorse ölçüleri ne kadar sorusuna cevap vereceğiz. Buyurun birlikte okuyalım.
TIR Dorse Ölçüleri
TIR dorse ölçüleri hakkında ayrıntılı bilgilere geçmeden önce dorse nedir sorusunu yanıtlamak gerekir.
Dorse, karayolu yük taşıma araçlarının yani TIR’ın, diğer bir deyişle çekicinin arkasına takılan “kasa”dır. Bu kasalar yüksek miktarda yükün tek seferde taşınmasını sağlayarak sektöre kolaylık sunarlar.
Bu kasanın farklı çeşitleri ve kullanım alanları vardır. Çünkü her yük her dorsede taşınamaz. Örneğin üstü açık bir dorsede taşınan tahıl ürünleri yağmur yağması durumunda zarar görebilir. Veya soğutması olmayan dorsede taşınan sebze ve meyveler teslimat noktasına ulaştığında çoktan bozulmuş olabilir.
Dorse (Treyler) Çeşitleri kısaca şunlardır:
- Sal Dorse,
- Tenteli dorse,
- Lowbed Dorse,
- Römork,
- Jumbo dorse,
- Frigo dorse,
- Havuzlu dorse,
- Damper dorse,
- Silobas.
Sal dorse yan ve üst kapakları olmadan üretilen dorse türüdür. Kapak olmadığı için yükleme boşaltma kolaydır ama bu dorsede hava koşullarından etkilenecek yükler taşınamaz. Farklı boyutlarda ya da üst kısmı kapalı dorselerde taşınması mümkün olmayacak kadar yüksek ürünlerin taşınması için idealdir.
Tenteli dorse adı üzerinde tente ile örtülen dorse tipidir. Yükleme genellikle yandan ya da arkadan yapılır. Yandaki tentenin tamamen açılması yükleme anında büyük kolaylık sunar. Her tür ürünün taşınmasında kullanılabilir.
Lowbed dorse sal dorseye benzer. Üst ve yan kapakları yoktur ancak çok daha yüksek tonajlı taşımalar için kullanılır. Belirli bir uzunluk sınırlaması bulunmayan bu dorse tipinde dingil ve tekerlek sayısına göre yüklenecek maksimum ağırlık değişiklik gösterir. Bu özelliği ile çok uzun ve yüksek ürünlerin taşınmasında ideal bir çözüm olarak kabul görür.
Römork klasik dorselerdir. Dorse çekicinin arka kısmına bağlanır. Ön ve arka olmak üzere 2 parçadan oluşan dorse sistemleri kullanılır. Römork boyutları ve taşıma kapasiteleri ihtiyaca göre şekillenir ve çeşitli boyutlarda üretilir.
Jumbo dorse tenteli tıra benzer ancak adından da anlaşılacağı üzere genişliği daha fazladır, yani jumbo’dur. Bu da daha fazla yük taşıma olanağı sunar.
Frigo dorse soğutma özelliği ve izolasyonu olan bu özelliğiyle bozulacak ürünlerin taşınmasında kullanılan dorsedir. Isı kontrollü yükleri taşır. Daha çok sebze ve meyvelerin taşınmasına kullanılır ama bozulur gıda taşıması için idealdir diyerek bir genelleme yapılabilir.
Havuzlu dorse “coil transporter” olarak bilinir. Tam karşılığı “rulo taşıyıcı yarı römork”tur. Rulo şeklinde saç ve benzeri şekil ve boyuttaki yükleri taşımak için tercih edilirler.
Damper dorse, Dökme yükler için özel tasarlanmış kamyon arkası kasalara damper denir.
Silobas, tahıl, toz çimento, un, kalsit, silis kumu ve benzeri ürünleri taşıma amaçlı kullanılan özel tasarım dorsedir. 25 ile 55 metreküplük taşıma kapasitesine sahiptir. Özel sac ve çelikten üretilir. Zorlu koşullarda maksimum fayda sağlar.
Özelliklerini kısaca anlattığımız dorselerin ölçülerinde en çok kullanılan ve standart ölçüleri olan dorselere değineceğiz.
Tenteli dorse: Taşımacılıkta en çok kullanılan bu dorse türünde standart ölçüler 13,6 metre uzunluk, 2,42 metre genişlik ve 2,4 metre yükseklik şeklindedir.
Taşıma kapasitesi yaklaşık 79 -86 metreküp arasında değişir.
Tenteli optima: 2.45 En, 2.70 Yükseklik ve 90 metreküp taşıma kapasitesine sahiptir.
Tenteli maxima: Yüksekliğin 2.85’e yükselmesi kapasiteyi 95 metreküpe çıkarır.
Lowbed: Bu dorse tipinde standart bir ölçü yoktur. İhtiyaçlara göre şekillenir.
Jumbo dorse: Üç farklı boyut seçeneği bulunur.
Uzunluk 13.6 metre, genişlik 2.42 mt’dir. Yükseklik ise 2,55 ile 2,95 metre arasında değişir. Taşıma kapasitesi ise 79- 83 metreküp aralığındadır.
Römork: Uzunluk 2 x 8,00 m., genişlik 2,45 m., yükseklik 3,00 m., taşıma kapasitesi ise 120 metreküptür.
Frigo: Uzunluk 13,60 metre, genişlik 2,40 metre, yükseklik 2,60 metre, hacim ise 98 metreküptür.
Havuzlu dorse ağırlıklı olarak kum, mıcır ve asfalt gibi malzemeleri taşımakta kullanılır. Genişliği 2.55 metre, uzunluk 6.7 metre – 8 metre şeklindedir.